Raspeball / Komle
Raspeball / Komle
Komler / Raspeball er tradisjonsrik vestlandskost som lages av poteter og rug. Serveres med salt kjøtt og gjerne et glass kald melk eller kefir ved siden av. oppskrift/foto; mat.no
Share |

Dette trenger du

Raspeball (mat.no)
600 g skrelte potet
200 g kokte potet
salt og pepper
2 dl (ca) byggmel
2 ss hvetemel
100 g bacon i biter
1 stk. løk i terninger
1 ss smør (eller melkefri margarin)
2 dl tyttebær
2 ss sukker

Glutenfrie Raspeballer, (8stk)
2 dl glutenfri melmiks
100 g potetmospulver
1,5 gr mørkt buljongpulver
1,5 gr salt 
2,5 dl vann

Slik gjør du

Riv potetene. Strø på salt (1 ts) og bland i mel. Røren må ikke være så løs at raspeballene blir grøtete og ikke så fast at de blir for tunge. Form dem i hånden til runde boller.

Stek bacon og løk i smør (melkefri margarin for allergikere) og krydre med pepper. Fyll raspeballene med flesket og kok dem i lettsaltet vann eller kraft. La dem småkoke med lokket på eller på gløtt til de er gjennomkokt (ca 25 min).

Rør sammen tyttebær og sukker og servér til. Vanlig tilbehør er vossakorv, salt lammekjøtt og kålrotstappe.

Glutenfri raspeballer
Bland pulveret med 2 1/2 dl kaldt vann, og la svelle i 10 minutter. Form raspeballene i fuktige hender og en fuktig skje. Ha raspeballene i 1 liter kokende kraft eller 1 liter kokende vann tilsatt 2 ts salt. La raspeballene trekke i 30 minutter

 

Skriv ut
Allergikokken AS. Hilde Brenne Rugås, Øvre Stokkavei 19, 4023 Stavanger. Tlf 926 66 486 hilde.rugaas@gmail.com