Fyrstekake
Fyrstekake
Oppskrift/foto er hentet fra mat.no. Vi har i tillegg lagt til en deilig fyrstekake uten egg for deg med eggallergi.
Share |

Dette trenger du

Mørdeig:
175 g smør
1 ½ dl sukker
3 stk. eggeplomme
3 ss melk eller vann
6 dl hvetemel
1 ½ ts bakepulver

Mandelmasse:
150 g mandler
150 g melis
3 eggehvitter 
ca. 2 ss hvitvin eller vann med litt romessens

Fyrstekake uten egg
250 g hvetemel
125 g smør
125 g sukker
2 ts bakepulver
ca 3/4 dl melk og/eller fløte
Makronfyll

Slik gjør du

1. Rør smør og sukker hvitt.
2. Rør inn eggeplommer og melk og sikt inn hvetemel og bakepulver.
3. Elt deigen sammen.
4. La den stå litt kaldt, så blir den lettere å arbeide med.
5. Trykk 2/3 av mørdeigen i bunnen av formen og oppover langs kanten.
6. Mal mandlene og bland med melis, stivpisket eggehvite og vin.
7. Fyll massen i formen. Kjevle resten av deigen til en 2-3 mm tykk leiv.
8. Skjær 1-1 ½ cm brede striper og legg i rutemønster over kaken.
9. Legg en strimmel rundt kanten, slik at alle endene blir dekket.

Pensle deigen med sammenvispet egg, og stek i ovn ved 180-190 °C i ca. 40 minutter. La kaken stå litt i formen før den avkjøles på rist.

Fyrstekake uten egg
1. Mykt smør smuldres i melet
2. Rør inn sukker, bakepulver og melk el fløte
3. 2/3 av deigen trykkes ut i bunnen og oppover kanten av en smurt, rund form
4. Fyllet lages ved at mandler males og blandes med melis. (Makronfyll kan også kjøpes ferdiglaget)
5. Resten av ingrediensene tilsettes (Litt rismel kan evt tilsettes for at fyllet skal henge godt sammen)
6. Legg fyllet over deigen i formen
7. Kjevle ut resten av deigen. Skjær den i 1-1 1/2 cm brede strimler, og legg disse rett eller på skrå over fyllet. Legg en strimmel rundt kanten, slik at strimmelendene blir dekket. Trykk kanten ned med gaffel slik at den blir riflet og strimlene fester seg. Deigen kan pensles med vann eller melk.
8. Stekes på rist på nederste rille ved 175 C i ca 45 min.

Serveringstips/Variasjon: Erstatt mandelmassen med eplemos og stek en herlig eplekake isteden, servert lunken med is eller krem.

Skriv ut
Allergikokken AS. Hilde Brenne Rugås, Øvre Stokkavei 19, 4023 Stavanger. Tlf 926 66 486 hilde.rugaas@gmail.com