Julekake
Julekake
bilde/oppskrift fra mills.no Vanligvis pensler man bakverk med egg, men for en eggallergiker kan en evnt. spraye julekaken med "Bakern formfett". Eller man kan koke opp sukkerlake, og pensle med dette. En god melkeerstatning er oatly havrefløte som tynnes ut med litt vann
Share |

Dette trenger du

3,5 dl melk som tåles (havre, ris, soya, vann)
50g gjær
170g sukker
250g melkefri margarin
1 ts kardemomme
750g hvetemel

100g sukat
250g rosiner

Slik gjør du

1.Varm melken/vannet til 37 grader (fingervarm) og ha den i bakebollen. Løs opp gjær i melken og tilsett sukker. Bland kardemommen i melet og ha det i bollen. Del romtemperert (evt. smeltet) margarin i litt mindre biter og tilsett.

2.Elt deigen godt 3-4 minutter på høy hastighet i kjøkkenmaskin, eller elt deigen godt for hånd. Tilsett sukat og rosiner og elt videre ca 1 minutt med maskin, litt lenger for hånd.

3.La deigen stå ca 20 minutter, hvis benyttet kjøkkenmaskin, eller 30 min hvis eltet for hånd. Elt deigen sammen. Gjenta dette slik at deigen får stå til heving 3 ganger i 20/30 minutter.

4.Del deigen i 3-4 like deler og kna disse runde. Sett deigemnene på papir på plate. Etter ca en halv time lages et godt snitt med kniv rundt hele kakens ytterkant (ca 1 cm inn). Trykk godt ned med knyttet hånd midt i kaken slik at den snittede siden retter seg opp.Pensle.

5.Heves ca en time, pensle igjen og stek kakene midt i ovnen

Steketemperatur           180 °C

Steketid                       30-35 minutter

Tips Julekake blir best når den får god tid til heving i flere omganger.

Skriv ut
Allergikokken AS. Hilde Brenne Rugås, Øvre Stokkavei 19, 4023 Stavanger. Tlf 926 66 486 hilde.rugaas@gmail.com