Hveteboller, grunnoppskrift
Hveteboller, grunnoppskrift
oppskrift/bilde fra dansukker.com I oppskriften fra dansukker er det penslet med egg, men eggallergikere kan spraye med "bakerens formfett". Husk alltid å ha i en klype med salt i oppskrifter der du bruker "melange uten salt og melk"
Share |

Dette trenger du

150 g smeltet margarin uten melk
6 dl melk (soyamelk,rismelk,havremelk eller vann)
50 gjær
1 1/2 dl Dansukker Sukker eller Dansukker Demerarasukker
1 krm salt
1 ts kardemomme
ca 14 dl hvetemel

Forslag til fyll
• 150 g smør eller margarin, 1 1/2 dl Dansukker Melis, 1 ss vaniljesukker
• 150 g smør eller margarin, 3/4 dl Dansukker Brun Farin, 2 ss kanel
• 100 g smør eller margarin, 200 g revet mandelmasse
• 1 1/2 dl syltetøy, mos eller marmelade

Forslag til pynt
Dansukker Perlesukker eller Dansukker Demerarasukker

Glasur
2 dl Melis med valgfri smak, 1-2 ss vann.
Lag gjerne fantasifigurer på bollene

Slik gjør du

Smelt smøret, tilsett melken og la den bli fingervarm.
Smuldre gjæren i bakebollen og hell over væsken.
Tilsett de øvrige ingrediensene unntatt melet, som tilsettes litt om gangen inntil deigen slipper bollen.
La dem heve under klede i 20-30 minutter.

Legg deigen på melet bakebord, og arbeid den smidig. Deigen kjevles ut til en leiv, og valgfritt fyll has på. Brett sammen til noen av formene foreslått nedenfor

Alt. 1
I stedet for runde boller rulles emnene ut til små lengder som formes til knuter eller kringler. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Stekes midt i ovnen ved 225-250° i ca. 8 minutter. Pensle de ferdigstekte bollene med smeltet smør eller margarin og dypp dem i sukker.

Alt. 2
Kjevle ut deigen og stikk ut sirkler ved hjelp av et glass. Legg en klatt syltetøy/mos på hver deigsirkel, og brett godt sammen slik at fyllet ikke renner ut. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Pensle de ferdigstekte bollene med smeltet smør eller margarin, og dypp dem i sukker.

Alt. 3
Kjevle ut deigen og ha på valgfritt fyll. Rull sammen og skjær i 3 cm brede emner, og legg dem i papirformer. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Pensle med sammenvispet margarin. Strø på perlesukker eller demerarasukker. Stekes midt i ovnen ved 225-250° i ca. 8 minutter. Av kjøl på rist under klede.

Skriv ut
Allergikokken AS. Hilde Brenne Rugås, Øvre Stokkavei 19, 4023 Stavanger. Tlf 926 66 486 hilde.rugaas@gmail.com