Tilbake

Tryggere med fortidens hvete

  Nye tall tyder på at en prosent av befolkningen lider av cøliaki-kronisk allergi mot gluten og dermed produkter med hvete. Gamle og glemte hvetearter kan vise seg å bli redningen for dem.

Hveteaks

Forløperne for vår moderne brødhvete er primitive hvetearter fra Midtøsten. Noen av disse dyrkes fortsatt i fjellene i Tyrkia, Irak og Syria. Vår moderne brødhvete har oppstått gjennom naturlige artskryssninger av tre slike primitive hvetearter, sier Anne Kjersti Uhlen.  Vi fant klare forskjeller mellom de ulike hveteartene, og noen av dem viste kun en svært lav immunrespons i celleforsøkene. Dermed har vi ny og interessant viten om hvetens genetikk og evolusjon, samtidig som resultatene gir håp for cøliaki-pasienter.

Les mer hos Forskning.no

 

 

 

 

 

Allergikokken AS. Hilde Brenne Rugås, Øvre Stokkavei 19, 4023 Stavanger. Tlf 926 66 486 hilde.rugaas@gmail.com