Tilbake

Pollenallergi og kryssreaksjoner

Har du opplevd kløe og opphovnede lepper når du spiser nøtter? Hender det at du hovner opp og får irritasjon i munnhule og svelg når du spiser råe frukter eller grønnsaker? Da er det mulig du er utsatt for det vi kaller "kryssreaksjoner"

pollenallergi og kryssreaksjoner

Med kryssreaksjon mener man at en person som reagerer på allergener fra en allergenkilde, for eksempel pollen, også reagerer på en annen allergenkilde, for eksempel matvarer.

For de fleste er bjørkepollen-sesongen en god tid. Den varsler om vår og sommer, om varme dager og sol. Men for pollenallergikerne er situasjonen annerledes. For dem representerer våren ofte en tid med store plager. De vanligste vekstene som fører til allergi er treslagene or, hassel og bjørk samt gress og burot.

Det som mange ikke vet, er at en god del av disse pollenallergikerne også har kryssreaksjoner imot en del matvarer som nøtter, krydder, frukt og grønnsaker. De kan også ha kryssreaksjoner på andre sorter pollen. Det er for eksempel helt vanlig at bjørkepollen-allergikere også reagerer på or og hassel.

En undersøkelse av pollenallergikere viste at 46 % av bjørkepollen-allergikerne reagerte på hasselnøtter. Samme undersøkelse vistew at 39% av dem som var allergisk mot bjørkepollen, også reagerte på epler. -Men man kan også reagere ulikt på ulike eplesorter og noen kan reagere på uskrellede, men ikke på skrellede epler. Andre igjen reagerer på fersken, kirsebær, valnøtter, paranøtter, mandler, pærer, plommer samt en del andre bær, frukter og grønnsaker.

Selv om kryssreaksjoner er vanligst blant bjørkepollenallergikerne, er er det også noen ganske få gresspollen-allergikere som reagerer på nøtter, frukter og grønnsaker. Men sammenhengen mellom gresspollen-allergi og matvare-allerrgi er mye svakere enn det som gjelder for bjørkepollenallergi. Det som er mest vanlig for gresspollen-allergikere, derimot, er å reagere på hvete.

Burot-allergikerne reagerer først og fremst på urter og kryddersorter som persille, selleri, koriander og kamille. En del reagerer også på gulrøtter, hvitløk, karry, paprika, anis og en del krydder som brukes i brødbaking og i pizzaproduksjon.

Det er ikke bare pollenallergikerne som kan være plaget av kryssreaksjoner. Også de som lider av innsektallergi, kan kryssreagere. Det vanligste er mot skalldyr. Og lider du av latexallergi, kan du kryssreagere på banan, kiwi og avokado. 

les hele artikkelen i Helsenytt for alle

Allergikokken AS. Hilde Brenne Rugås, Øvre Stokkavei 19, 4023 Stavanger. Tlf 926 66 486 hilde.rugaas@gmail.com