Tilbake

Gi spedbarnet alkohol

Ny forskning tyder på at den lett alkoholholdige drikken kefir kan hjelpe mot matallergier hos små barn.  
(

Det er altså ikke vodka eller whisky forskerne anbefaler småbarnsforeldre å fylle tåteflaskene med. Melkedrikken kefir, derimot, kan vise seg å ha en helsefremmende effekt, skriver forskning.no.

Ordet «kefir» er tyrkisk og betyr «behagelig, velsmakende», men man antar at drikken kommer fra Kaukasus.

I Øst-Europa, der kefir brukes både som tørstedrikk og til middagsmaten, er drikken mye brukt som spedbarnsmat. Mye av grunnen er at den mildt alkoholholdige drikken er veldig lett fordøyelig.


Så god som sitt rykte

Kefir har lenge hatt et image som en helsefremmende drikk, og nå har forskere kommet fram til resultater som støtter dette.

Bakteriene i kefiren kan vise seg å blokkere allergiske reaksjoner mot matvarer, skriver bladet Chemistry & Industry. Bladet omtaler en fersk undersøkelse utført av forskeren Ji-Ruei Liu og en gruppe kolleger ved det nasjonale universitetet i Yunlin i Taiwan.

Matallergier er særlig et problem for barn under tre år, og det finnes ikke noen ordentlig behandling. Det eneste man kan gjøre er å unngå matvarer barna ikke tåler. Men nå håper man altså at kefiren skal kunne bli et våpen mot allergier.

- I fremtiden kan vi kanskje skille ut visse bestanddeler i kefiren og bruke dem i medisin, sier Liu til Chemistry & Industry.


God virkning på mus

Forskerne fôret mus med kefir hver dag i tre uker. Deretter målte de forekomsten av antistoffet immunglobulin E. Dette stoffet produseres særlig etter kontakt med ovalbumin, et protein som finnes i eggehviter, og noe av det som i størst grad utløser allergi hos små barn.

Etter de tre ukene på kefir-dietten hadde nivået av immunglobulin E sunket drastisk i musene.

Kefir skal også være nyttig ved at den hindrer allergiprovoserende stoffer i å passerer gjennom veggen i tarmen.

 

Kilde: Forskning.no

Forfatter:Leni Aurora Brækhus, Foto: Tine.no

 

 

Allergikokken AS. Hilde Brenne Rugås, Øvre Stokkavei 19, 4023 Stavanger. Tlf 926 66 486 hilde.rugaas@gmail.com