Hva er allergikokken.no?

Allergikokken.no er etablert for å gjøre det lettere å lage spennende mat for mennesker med matallergi / matintoleranse.

Nye allergier vil ramme Danmark

Globalisering og endrede kostvaner gir Danskene nye allergier, uttaller professor og overlege Carsten Bindslev-Jensen fra Allergisenteret ved Odense universitetsklinikk.

 

Allergiske reaksjoner på sesam øker

Årsaken er blant annet endring av spisevaner. Tilsetning av mer sesam i maten har ført til økt forekomst av atopisk allergi mot sesam, og det dreier seg ofte om ganske alvorlige reaksjoner.

Driver du en restaurant?

Se denne filmsnutten som fokuserer på hvorfor du bør tilby mat tilpasset personer med allergier eller matintoleranse. Filmen viser også betydningen av god service. Filmen varer i 5 minutter.

 

Duftende, deilig
og glutenfritt

Fra Gjestalveien konditori i Sandnes produseres glutenfrie brød og boller og alle slags bakverk du kan tenke deg. Med tre barn med glutenintoleranse, vet baker Helge Hansen hvor viktig det er med gode, glutenfrie bakervarer. Han vet også hvor krevende det er å bake glutenfritt. Men han elsker en utfordring og har nå full kontroll på et enormt varespekter. Alt basert på hans egne oppskrifter.

Bakeren er viden kjent for sine gode varer. Da fotballspilleren Rangvald Soma spilte i Brann, måtte han ha spesialsendte brød fra Gjestalveien konditori. Og mange er solskinnshistoriene om barn med cøliaki som setter til livs store mengder skoleboller i ren begeistring.

Hansen overtok bakeriet etter onkelen og med familiens mathistorie ble det naturlig å begynne glutenfri produksjon. Først fra lokalene midt i Sandnes sentrum. For tre-fire år siden i egne lokaler på Hoveveien, slik at all glutenfri bakst foregå for seg. På vanlige dager er far og sønn fullt beskjeftiget med spesialbakingen. Når Peppes og Dolly skal ha glutenfire pizzabunner må fire mann ekstra settes inn. 2400 pizzabunner skal avsted, hver uke.

Baker Hansen har et hjertesukk til alle omsorgspersoner på ulike institusjoner: Kom dere på kurs! Mange kjenner ikke konsekvensene dersom de serverer mat som ikke tåles. -- Du er heldig hvis personern havner sykehusets mage-tarmavdeling, i verste fall kan folk bli hjertesyke. Alle i omsorgsyrker burde lært om dette på skolen, oppfordrer Hansen før han returnerer til bakerovnen.                

 

ETTERTAKTET BAKVERK: Gjestalveien konditori er viden kjent for sine gode bakervarer. Baker Helge Hansen (tv) og sønnen Torbjørn, sørger for glutenfrie varer i lange baner. Her sammen kollega Hilde Bærheim.




Allergikokken AS. Hilde Brenne Rugås, Øvre Stokkavei 19, 4023 Stavanger. Tlf 926 66 486 hilde.rugaas@gmail.com