Tilbake

Allergiske reaksjoner på sesam øker

Årsaken er blant annet endring av spisevaner. Tilsetning av mer sesam i maten har ført til økt forekomst av atopisk allergi mot sesam, og det dreier seg ofte om ganske alvorlige reaksjoner.

sesamfrø

Allergi mot sesam  er mest vanlig der man benytter mye sesam i kosten. Sesam blir derfor kalt for midtøstens peanøtt. Ved allergi mot sesamfrø reagerer man på et eller flere av proteinene (allergenene) som finnes i frøene. Det re påvist flere ulike allergener i sesamfrø. Blant disse finnes to allergener som kalles oleosinet. Disse finnes i oljefasen av frøet, og som man mistenker kan være årsaken til reaksjoner på sesamolje, noe som er rapportert fra Frankrike.

Et næringsmiddel som er tilsatt sesam, og produkter som er laget av sesam, skal merkes etter EU-direktivet. Merkingen er uavhengig av mengden sesam som befinner seg i matvaren.

Les hele artikkelen hos Matportalen

 

 

Allergikokken AS. Hilde Brenne Rugås, Øvre Stokkavei 19, 4023 Stavanger. Tlf 926 66 486 hilde.rugaas@gmail.com