Tilbake

Alkohol gir mer matallergi

Alkohol kan forsterke allergiske reaksjoner. Matallergiregisteret har fått ekstra mange meldinger om alvorlige allergiske reaksjoner på mat i førjulstiden. Likør er verstingen.

alkohol og matallergi

Noen hevder at de kan ha en ekte allergi mot alkohol, men det er usikkert, sier professor Martinus Løvik ved Matallergiregisteret på Folkehelseinstituttet.

Poenget er at enkelte får matallergisymptomer av selve alkoholen, og kanskje mest når drikken har høyt alkoholinnhold, sier Løvik, som påpeker at en slik reaksjon synes å være lite vanlig.

Likør en versting
Alkoholholdig drikke kan inneholde allergiframkallende stoff; allergener. Øl inneholder allergen fra korn, og allergiske reaksjoner på øl er ikke uvanlige, ifølge Folkehelseinstituttet.

Særlig kan likører ha mange tilsetninger av frukt, egg og annet som allergikere kan reagere på, sier Løvik. Han sier at ekte allergi mot vin heller ikke er noen raritet. Drueallergi er ikke helt uvanlig, og drueallergikere kan reagere på stoff fra druer i vinen.


De største problemene som er tilknyttet alkohol og allergi, er at alkohol gjør folk mindre påpasselige med hva de spiser. Allergikere som vet de har matallergi og vet hva de bør unngå for ikke å få reaksjon, vil lettere ta sjanser med alkohol innabords og ikke undersøke hva maten inneholder – eller de spiser noe de ikke tåler fordi de tar sjansen på at det skal gå bra, fremholder Løvik.

Ifølge professoren er det en vanlig oppfatning blant fagfolk at alkohol fører til at allergikere reagerer på mindre mengder allergiframkallende stoff, enn under normale omstendigheter.Derfor kan en person med moderat matallergi plutselig reagere sterkt på en liten mengde mat vedkommende ellers ville tålt.

Les hele artikkelen hos Matportalen.no

Allergikokken AS. Hilde Brenne Rugås, Øvre Stokkavei 19, 4023 Stavanger. Tlf 926 66 486 hilde.rugaas@gmail.com