Velkommen som utstiller-matmesse arrangereres av NCF Rogaland

Spennende minimatmesse arrangeres av Norges Cøliakiforbind, Rogaland. Messen holdes lørdag 22. september på Rica Airport Hotel på Stavanger lufthavn Sola. Spennende foredrag og matkurs på Deja Vu gjør dette til en stor begivenhet for cøliakere og matallergikere på sør-vestlandet!

Les mer

Hva gjør man med allergi i et barneselskap?

Å vite hva man skal gjøre med et barn som har allergier og som skal i selskap er ikke alltid like lett.

Les mer

Allergikokken nominert til Firsprangprisen

Vi fikk den gode nyheten om at vi var nominert til årets pris på grunnlag av vårt arbeid med nettstedet og sjokoladekaken Hilde.

Les mer

100 % Naturlig-Ny kokebok!

Lene Simonsenhar skrevet kokeboken 100% Naturlig. I 2005 / 2006 skjedde noe som gjorde at hun måtte endre sitt daværende kosthold totalt. Blant annet måtte melk, sukker og gjær i en periode kuttes helt ut av den daglige menyen.

Les mer

Allergikokken nominert til årets nyskaper

Allergikokken ble sammen med NAAF nominert til årets nyskaper på Gladmatfestivalen! Vafler uten de vanligste allergenene var det som vant prisen.

Les mer

Gi barna egg, melk og fisk tidlig

Leger har lenge trodd at eksem hos småbarn har sammenheng med matintoleranse. Men slik er det sjelden, viser den nye forskningen.

Les mer

Nye gluten og laktosefrie pølser!

Kjøttprodusenten Finsbråten skal satse på en ny serie med gluten- og laktosefrie kjøttprodukter i 2009. Norsk Cøliakiforening hilser de nye produktene velkommen. Finsbråten lanserer gluten- og laktosefrie kjøttprodukter som wienerpølser, grillpølser, røkte kjøttpølser, servelat og falukorv.

Les mer

Peanøttallergikere kan reagere på karri

Det er krydderet bukkhornskløver i Karrien som gir allergien, sier Martinus Løvik i Matallergiregisteret. Karri er mye brukt i mange slags retter. Det er viktig at peanøttallergikere er klar over at det er en risiko for at de kan reagere også på karri.

Les mer

Gode juletips

Juleribbe og lutefisk er matretter som passer godt å servere dersom du får en allergiker på besøk. Det er heller ikke vanskelig å lage julekaker som er tilpasset de som ikke tåler gluten egg eller melk.

Les mer

Allergisk sjokk

Anafylaksi er en akutt immunologisk reaksjon på f.eks mat eller innsektsstikk. 90 % av de som rammes av en anafylaktisk reaksjon, får blodtrykksfall eller "allergisk sjokk" /bevisstløshet som følge. 50% får utslett på andre deler av kroppen enn selve berøringspunktet. 35% får astma, 25% får hevelser i øvrige luftveier (nese og svelg).

Les mer

3 barn av 100 har glutenintoleranse

Dette sier den svenske barnelegen Lars Danielsson.  Cøliaki har tidligere blitt sett på som en uvanlig barnesykdom, men nye funn peker snarere mot at den er å regne som en folkesykdom. Danielsson jobber med en svensk undersøkelse, Isbergundersøkelsen, der man har kommet frem til en del interessante resultat. 

Les mer

Hurra en allergisk gjest!

Sveriges hotell og restaurantforening tilbyr nå i samarbeid med Sveriges astma-og allergiforbund en utdannelse som kan gi restauranter et allergisertifikat.

Les mer

Danskene rammes av flere allergier

Globalisering og endrede kostvaner gir Danskene nye allergier, uttaller professor og overlege Carsten Bindslev-Jensen fra Allergisenteret ved Odense universitetsklinikk.

Les mer

Pollenallergi og kryssreaksjoner

Har du opplevd kløe og opphovnede lepper når du spiser nøtter? Hender det at du hovner opp og får irritasjon i munnhule og svelg når du spiser råe frukter eller grønnsaker? Da er det mulig du er utsatt for det vi kaller "kryssreaksjoner"

Les mer

Nikkelallergi og mat

Nikkel i mat er ikke årsaken til nikkelallergi, men har du allerede fått påvist nikkelallergi kan et kosthold med redusert nikkelinnhold være gunstig. Nikkelallergi viser seg som eksem på steder hvor huden er i berøring med nikkel, for eksempel øreringer eller metallknapper i tøyet. 

Les mer

Nytt kosthold mot ADHD

Barn med adferds problemer kan få et bedre liv ved å legge om kostholdet. I et forskningsprosjekt kuttet 23 barn  med ADHD-atferd ut alle melkeprodukter i ett år. Resultatet var økt konsentrasjon og mindre konflikter.

Les mer

Tobias fikk allergisjokk i barnehagen

En brødskive med peanøttsmør fikk hele ansiktet til Tobias (3) til å hovne opp. Nå advarer moren mot å servere peanøttsmør i barnehager.

Les mer

Likemannsarbeid i NAAF

Mange forteller at de får god hjelp og støtte fra likemenn som har vært i samme livssituasjon. Det gjør ofte godt å snakke med en som vet hvor skoen trykker.

Les mer

Alkohol gir mer matallergi

Alkohol kan forsterke allergiske reaksjoner. Matallergiregisteret har fått ekstra mange meldinger om alvorlige allergiske reaksjoner på mat i førjulstiden. Likør er verstingen.

Les mer

Farlige matdietter for barn

  Vi er veldig bekymret, dette er i ferd med å ta helt av, sier overlege Ragnhild Halvorsen på Voksentoppen senter for astma og allergi. Hun møter stadig friske barn som likevel går på strenge dietter. En doktoravhandling i Oslo viser at et av fem barn går på diett uten å trenge det.

Les mer

Fiskemåltider reduserer allergirisikoen

  Fisk én gang i uken kan redusere risikoen for allergier med 30-35 prosent. Effekten var synlig selv om barna ikke bare spiste fet fisk som man vet inneholder mye av fettsyren omega-3.

Les mer

Tilsetningsstoffer og hyperaktivitet

  Mattilsynet anbefaler at foreldre som har barn med hyperaktiv atferd bør vurderer å begrense barnas inntak av matvarer som inneholder enkelte tilsetningsstoffer. Ny forskning viser at det trolig er sammenheng mellom to blandinger av tilsetningsstoffer og en økning i hyperaktiv atferd.

Les mer

Når kroppen kriger mot seg selv

  Immunforsvaret vårt er en fantastisk forsvarsmekanisme. Det består av et enormt antall «soldater» som står vakt mot fremmede inntrengere. Men hvorfor går disse soldatene av og til amok og angriper den kroppen de skal forsvare?

Les mer

Voksne får flest allergisjokk

  Er du mellom 25 og 35 år er du mest utsatt for alvorlig allergisjokk. Se hvem som rammes her.

Les mer

Verdiløse matallergitester

 Matoverfølsomhet kan ikke fastslås ved hjelp av en enkelt test, sier rådgiver Helle Stordrange Grøttum i Norges Astma- og Allergiforbund. Symptomer må alltid sees i sammenheng med testresultat og diagnosen må ledsages av kvalifisert kostveiledning. Når behandlingen blir mer belastende enn symptomene er vi på ville veier, slår hun fast.

Les mer

Ole Brumm, kan inneholde nøtter

  Sætre har av forsiktighetshensyn valgt å tilbakekalle barnekjeks av merket Ole Brumm, fra markedet. Bakgrunnen for dette er at produktet kan inneholde spor av cashewnøtter, hasselnøtter og mandel.

Les mer

Nyttig på utenlandsreisen, matparlører og ordlister.

  Norges Astma- og Allergiforbund har laget matparlører og ordlister for deg som har matvareallergi og skal på utenlandsreise.

Les mer

GoMorgen yoghurt, nå med mulig spor av nøtter

  TINE planlegger i løpet av september 2007 å lansere en ny variant av Go’morgen yoghurt som inneholde nøtter i sidekammeret. Dette innebærer at det kan finnes spormengder av nøtter også i de andre Go’morgen-variantene.

Les mer

På turné med Tine

Fagkompetansen var innhentet fra Norges Astma- og Allergiforbund da Tine avholdt sitt landsomfattende kurs om matallergi og matintoleranse for over 600 ansatte ved sykehus, alders- og sykehem.

Les mer

EpiPen på blå resept

  Helse- og omsorgsdepartementet har besluttet at pasienter som har økt risiko for alvorlige anafylaktiske reaksjoner og dermed trenger å ha adrenalin til øyeblikkelig hjelp i form av EpiPen tilgjengelig, skal fra nå av få hjelpemiddelet på blå resept

Les mer

Enklere test for melkeallergi

Kumelkallergi rammer 2-5 prosent av alle norske barn i løpet av de første leveårene, men mange vokser den av seg etter hvert. I fremtiden kan kanskje en enkel blodprøve erstatte dagens omstendelige tester for hvordan allergien utvikler seg.

Les mer

Skolemåltid, også for allergikere.

  Innføring av skolemåltid i grunnskolen må bli et tilbud til samtlige elever uavhengig av helsetilstand, slik at tilbudet blir inkluderende også for barn med matallergi, mener Norges Astma og Allergiforbund

Les mer

Matallergi er ofte innbilning

  Mange tror de er allergiske uten å være det. Skuespilleren Rachel Weisz har for eksempel glutenallergi og Rachel Hunter har laktoseintoleranse.

Les mer

Anbefaler alkohol i tåteflaska.

  Det er nok ikke akkurat den hardeste spriten som anbefales til spedbarn. Men en ny undersøkelse tyder på at mildt alkoholholdig kefir hjelper mot allergier hos de minste.

Les mer

Bakterier kan hindre allergi.

Keisersnitt kan tredoble risikoen for egg-og melkeallergi. Dette vet forskerne, men de vet ikke helt hvorfor. Prosjektet "Ren, Pen, Allergisk" har samlet inn flere tusen avføringsprøver fra små barn over flere år. 


 

Les mer

Tryggere med fortidens hvete

  Nye tall tyder på at en prosent av befolkningen lider av cøliaki-kronisk allergi mot gluten og dermed produkter med hvete. Gamle og glemte hvetearter kan vise seg å bli redningen for dem.

Les mer

Allergikokken AS. Hilde Brenne Rugås, Øvre Stokkavei 19, 4023 Stavanger. Tlf 926 66 486 hilde.rugaas@gmail.com