På ferie med matallergi
Ordbok på 25 språk
Personlig allergikort
Her finner du ordboken

På ferie med matallergi / Ordbok på 25 språk / Personlig allergikort
Det Tyske forbrukerkontoret har laget en nettbasert ordbok som skal hjelpe matallergikere på reise. Informasjonen er tilgjengelig på 25 språk, og du kan lage ditt eget personlige allergikort som kan ligge i lommeboken under reisen.

Her finner du ordboken

 .på ferie med matallergi

Matallergiregisteret, som er underlagt Folkehelseinstituttet, registrerer meldinger om alvorlige allergiske reaksjoner i Norge, og kan derfor ikke si noe om antall tilfeller av allergiske reaksjoner som skyldes mat i utlandet. Statistikken fra Norge viser imidlertid at det er spesielt mange i aldersgruppen 20-35 år som får alvorlige allergiske reaksjoner på mat.- Vi er ikke sikre på årsaken til dette, men det er grunn til å tro at det skyldes at denne aldersgruppen er oftere ute og spiser. Det innebærer at de har liten oversikt over hva maten faktisk inneholder, sier seniorforsker Ellen Namork ved Folkehelseinstituttet.

Allergikere reagerer på vanlige proteiner i mat som folk flest ikke har problemer med. Melk og egg forårsaker oftest reaksjoner hos barn, mens ulike typer nøtter er skyld i de fleste allergiske reaksjoner hos voksne. Mange reagerer også allergisk overfor skalldyr. 

Namork mener allergiordboken kan være nyttig under restaurantbesøk på ferieturen, men legger til at allergikere alltid må være ekstra på vakt når de spiser ute. For det første kan språkproblemer gjøre det vanskelig å kommunisere ordentlig med servitører og kjøkkenpersonale på restauranter. For det andre kan maten ha en annen sammensetning enn her i Norge. For eksempel er det vanligere med lupin i melet i Sør-Europa, noe som kan gi alvorlige allergiske reaksjoner hos peanøttallergikere. - I tillegg kan kunnskapen om matallergi være enda dårligere i noen andre land enn her hjemme, sier Namork.

Allergikokken AS. Hilde Brenne Rugås, Øvre Stokkavei 19, 4023 Stavanger. Tlf 926 66 486 hilde.rugaas@gmail.com