Mat som inneholder nøtter og frø

Matvarer med nøtter og frø

  • Kaker, is, frokostblandinger, brød, rundstykker kjeks, desserter, sjokoladepålegg, sjokolade, salater, middags og dessertsauser

  • Marsipan og makronfyll inneholder mandler

  • Nougat inneholder hasselnøtter

  • Pesto inneholder pinjekjerner

  • Hummus består av kikerter og sesamfrø

  • Tahini består av sesamfrø

  • Potetgull og snacks stekt i peanøttolje kan inneholde rester av peanøtter

  • Godteri i løs vekt kan være forurenset av nøtter og bør unngås ved kraftig allergi

  • Valnøttolje, hasselnøttolje og peanøttolje er renset for protein, men de med kraftig allergi bør unngå disse oljene

  • Sataysaus inneholder peanøtter 

  • Sjokolade: Nesten alle sjokolader kan ha spor av nøtter. Hval sjokoladefabrikk produserer en melkesjokolade og en rissjokolade som er uten spor av nøtter og nøttestøv.


Kryssreaksjoner
Lupinmel kan i seg selv gi allergi, men enda viktigere er det å være klar over at lupin kan kryssreagere med peanøtter. I Frankrike er 10% av hvetemelet blandet med lupinmel. Det begynner etterhvert å bli vanligere å bruke lupinmel i Norge også. Lupinmel kan gi alvorlig reaksjon for peanøttallergikere. Les mer her.

Ellers er det ingen kryssreaksjon mellom peanøtter og nøtter som hassel, paranøtt eller pekannøtt. Man kan selfølgelig være allergiske mot begge typer nøtter, men det er helt uavhengig av hverandre.


Matvarer med belgfrukter
  (soyabønner, peanøtter, erter)

  • Peanøtter kan finnes i samme matvarene som nøtter (se over)

  • Soyabønner/mel kan være en ingrediens i brød, hamburgerbrød, pølsebrød og blandingsprodukter av kjøtt og fiskefarseprodukter

  • Supper, sauser, grytebasis, meieriprodukter, pannekaker, musli, kaker, kjeks, småkaker, konfekt, sjokolade og annen snacks

  • Enkelte soyasauser kan inneholde soyaproteinet 


Det er soyaproteinet som gir den allergiske reaksjonen:

Soyaolje består av fettet fra soyabønnen og er godt renset for protein.De aller fleste med allergi overfor soya kan derfor bruke soyaolje.

Det er ikke tillatt å benytte soya i kjøttproduksjon av følgende produkter i følge næringsmiddellovgivningen;

  • Kjøttkaker

  • Kjøttboller

  • Kjøttpudding

  • Medisterkaker

  • Hamburger

  • Karbonader

  • Wienerpølser

  • Grillpølser


Kokosnøtter
er ikke i nært slektskap med det vi kaller nøtter. Det er ikke vanlig å være allergisk overfor kokosnøtter
Muskatnøtt er et slags frø og tåles av de fleste

Noen tåler nøtter når de er stekt, kokt eller bakt (varmebehandlet) 


ref:
(SEF) Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet

Mer om nøtteallergi

Hva kan erstatte nøtter

Allergikokken AS. Hilde Brenne Rugås, Øvre Stokkavei 19, 4023 Stavanger. Tlf 926 66 486 hilde.rugaas@gmail.com