Nøtteallergi

nøtteallergi

Nøtteallergi er kanskje den aller mest vanlige matvareallergien. Dette skyldes at store deler av befolkningen er rammet av pollenallergi, og disse vil ofte oppleve kryssallergier, særlig mot hasselnøtter, mandler, peanøtter og valnøtter.

Nøtteallergi varer ofte livet ut. Men slektskapet mellom de forskjellige artene av nøtter, frø og belgfrukter er ikke så nært at man nødvendigvis reagerer på alle dersom man har allergi. Er man allergisk om én type belgfrukt, gjelder ikke dette alltid alle typer belgfrukter. Og mange med peanøttallergi tåler andre nøtter, siden peanøtter egentlig er i slekt med soyabønner og andre belgvekster.

Symptomer
Nøtteallergi kan utløse alvorlige allergireaksjoner for enkelte, også i svært små mengder. Nøtter i sjokolade og godteri er en av de vanligste årsakene til allergisk sjokk hos barn og unge. For noen nøtteallergikere er det nok å være i samme rom som det de reagerer på før reaksjonene kommer. De vanligste reaksjonene er kløe eller nummenhet i munn og svelg, og noen ganger hevelser.

Ved kryssreaksjon mellom pollen og mat er det også vanlig med rennende neste og øyne. Det kan også oppstå eksemutbrudd, elveblest, magesmerter og oppkast. Enkelte kan også få kraftige, livstruende reaksjoner. Heldigvis er det siste en relativ sjelden reaksjon.

Ulike typer nøtter:

  • cashewnøtter
  • hasselnøtter
  • jordnøtter
  • macademia
  • mandler
  • paranøtter
  • peanøtter
  • pekannøtter
  • pistasj
  • valnøtter
Allergikokken AS. Hilde Brenne Rugås, Øvre Stokkavei 19, 4023 Stavanger. Tlf 926 66 486 hilde.rugaas@gmail.com