Eggallergi

Eggallergi er vanligst i barneårene, og de fleste vokser det av seg før de begynner på skolen. Det er ikke vanlig å få eggallergi som voksen. Hvor stor reaksjon man får er svært individuelt. For enkelte kan det være nødvendig å bruke eget kjøkkenutstyr til maten som personen med allergi skal spise.

Plommen eller eggehviten?
Det er proteinene i egget som utløser allergi. Eggehviten er veldig allergifremkallende, men også plommen kan gi reaksjoner. Begge kan gi reaksjon ved svært små mengder. F. eks kan usynlige rester på bestikk utløse en reaksjon. Å komme i kontakt med en eggekartong er nok for enkelte for å få en allergisk reaksjon. Rå egg gir dessuten de kraftigste reaksjonene. Eggproteinet er nesten like aktivt etter koking og steking. Stekeos kan faktisk gi reaksjon da eggeproteinet som finnes i luften pustes inn.

Vanlige reaksjoner
Matallergi mot egg kan gi reaksjoner fra tarmen med vondt i magen og diaré. Eggallergien kan også gi økt eksem eller ekstra plager fra luftveiene.

Matvarer som ofte inneholder egg
Kaker, kjeks, dressinger, pannekaker, majones, majonessalater, enkelte typer pasta, panerte retter og gratenger. Andre ord for egg kan være eggepulver, krutonger, lysozym (E1105), majones, marengs, ovabulmin, strøkavring, strøssel. Det er viktig å lese innholdsfortegnelsen nøye, for enkelte ganger kan det skjule seg egg i produkter der man ikke forventer å finne det.

Kryssreaksjoner
Dersom man er allergisk mot hønsefjær kan man også være allergisk mot egg og kyllingkjøtt. Egg fra ulike fugler som har blitt undersøkt viser kryssreaksjoner, men med varierende styrke. F. eks kan vaktelegg gi reaksjoner hos personer med hønseeggallergi.

(kilde; SAAF/SHR)

For tips til matlaging uten egg se her


Allergikokken AS. Hilde Brenne Rugås, Øvre Stokkavei 19, 4023 Stavanger. Tlf 926 66 486 hilde.rugaas@gmail.com