Dette kan du spise

"Naturlig fri for gluten" eller "Glutenfri kost"?

Du må i samråd med legen din vurdere om du må leve på en diett " naturlig fri for gluten" der alle produkter skal være naturlig fri for glutenholdige kornsorter. Hvetestivelse kan ikke inngå i denne kosten. Kornproduktene baseres på blant annet ris, mais, soya, potet og hirse. Kost naturlig fri for gluten er nødvendig for de som er svært følsomme overfor gluten, og som ikke blir symptomfrie på glutenfri kost. De fleste lever imidlerid på "glutenfri kost" der en også kan spise hvetestivelse, der proteinet gluten er tatt bort. De glutenholdige ingrediensene som normalt forekommer i produktet erstattes med andre ingredienser som ikke inneholder gluten. Glutenfrie produkter kan inneholde hvetestivelse, selv om det kan være små rester av gluten i denne. 

Glutenfri mat
Bokhvete, hirse, ris, mais, soya, sago, potet, linfrø, solsikkefrø, sesamfrø, valmuefrø, kastanje, arrowrot, tapioka, johannesbrødkjernemel, tragant, Det lages også en mengde glutenfrie produkter som er basert på hvetestivelse, der proteinet gluten er tatt bort. Store matvarekjeder og helsekostforretninger har godt utvalg av glutenfritt mel, brød, rundstykker, pasta etc.

Dette kan du ikke spise;

Gluten finnes i en mengde ferdigprodukter og halvfabrikata, så les innholdsfortegnelsen nøye. En smule brød er nok til å gjøre en cøliaker syk. Dersom du finner noe av følgende i innholdsfortegnelsen, betyr det at det inneholder gluten og må ikke spises;

Hvete, sammalt hvete, durumhvete, hveteprotein, spelt, rug, bygg, kli, semulegryn, pasta, kavring, spagetti, makaroni, nudler, pasta, cous-cous, dinkel, triticale.

Havre;

De aller fleste med cøliaki kan spise ren, spesialprodusert havre som ikke er forurenset av glutenholdige kornsorter (havregryn, havremel, havrekli)


 Laktose (melkesukker)

Pasienter som på grunn av ubehandlet cøliaki har hatt langvarig diaré, kan forbigående reagere på laktose. Man bør i så tilfelle være forsiktig med melk som drikke, melkemat og brunost / prim i større mengder de første ukene av behandlingen. Etter 3-4 uker vil de fleste tåle melk som normalt igjen.

 

Inneholder Gluten

bygg

cous-cous

dinkelhvete

durumhvete

fullkornmel

grynmel

grahammel

havre, urenset

havrekli, urenset

havrekorn, urenset

havremel, urenset

hvete

hvetekim

hveteprotein

hvetesirup

kamut (egyptisk hvete)

kavring

kim

kli

korn

kruskablanding

malt

maltekstrakt

maltsirup

nudler

puffet havre

puffet hvete

rug

rugmel

rugmalt

semulegryn

spelt

spelthvete

strøkavring

strømel

tritikale

ølgjær

 

Glutenfrie ingredienser

amarant

animalsk fett

arrowrot

bakepulver

bokhvetemel

bønner

carob

E-stoffer

emulgeringsmel

enzymer

farin

fruktkjernemel

fortykningsmiddel

glukose

glukosesirup av hvete

glutamat

glutaminsyre

glutious (ris)

glykose

glykosesirup

glyserol

guarnkjernemel

guargum

havre (glutenfri renset havre)

hirse

humle

hvetedekstrin

hvetefiber (stengelen fra planten)

hvetestivelse (inneholder inntil 200 ppm gluten og kan brukes av de aller fleste cøliakere)

hvetegress

husk (psylliumfrøskall)

johannesbrødkjernemel

kakao

kakaomasse / smør

kastanjemel

kostfiber (produsenten opplyser dersom kostfiber er fra glutenholdige ingredienser)

klumpforebyggende middel

krydder

lakrispulver

lakrisrot

lakrisekstrakt

linfrø

linser

lønnesirup

mais

maltodextrin

maltarom

maltose

maltsukker

polentagryn

potetfiber

potetmel

prekokt rismel

puffet ris

quinoamel

ris / villris

risbakemel

rismel

soyagryn

soyamel

sorghummel

sesamfrø

solsikkefrø

sukker

tapioka

tarakjernemel

teff

valmuefrø

vaniljesukker

vegetabilsk fett

Allergikokken AS. Hilde Brenne Rugås, Øvre Stokkavei 19, 4023 Stavanger. Tlf 926 66 486 hilde.rugaas@gmail.com