Hva er matallergi og matintoleranse?

Allergikokken ønsker å tilby informasjon om matallergi og matintoleranse i tillegg til oppskrifter. På disse sidene kan du lese mer om blant annet:

matallergi_matintoleranse

Matallergi

Har du matallergi vil kroppens immunforsvar aktiveres mot proteinene fra den type mat du er allergisk mot. Selv svært små mengder kan utløse en allergireaksjon, som gjerne kommer raskt etter inntaket av matvaren. I verste fall kan inntak av mat en ikke tåler ende med et anafylaktisk sjokk.

Mellom 3 og 8 % av alle småbarn plages av allergi. Heldigvis avtar allergier for melk og egg hos de fleste når de når skolealder.

Matvarer det er vanlig å reagere allergisk mot er kumelk, egg og fisk. Nøtter, mandler, skalldyr, peanøtter, erter og hvete kan også gi allergisk reaksjon.

 

Matintoleranse

Ved matintoleranse vil reaksjonene oftest komme langsommere, de er mindre alvorlige og avhenger av mengden som er spist. Ved intoleranse er ikke immunsystemet involvert, men reaksjonene kan likevel være temmelig like som ved allergi.

Et eksempel er intoleranse mot melk, som heter laktoseintoleranse (melkesukker = laktose). I en del områder i Asia og Afrika er det normalt ikke å kunne fordøye melkesukker. Det vil si at størstedelen av den voksne del av befolkningen i denne del av verden har laktoseintoleranse. Da går laktosen ufordøyd gjennom tarmsystemet. Dette fører til oppblåsthet, luft, kvalme og diarètendenser.

Allergikokken AS. Hilde Brenne Rugås, Øvre Stokkavei 19, 4023 Stavanger. Tlf 926 66 486 hilde.rugaas@gmail.com